Slide 1
WILLE 475D
Slide 1
WILLE 475D

Bättre än någonsin


Den helt omdesignade Wille-maskinen

Ny design och bättre sikt
Redskaps- och förarspecifika profiler
Fyra arbetsuppdragsanpassade körmoder
Lägre ljudnivå
Elektrisk kontroll av körtransmissionen

Den populära redskapsbäraren Wille genomgår ett generationsbyte, och den här gången är det deras 400-serie som står i fokus. 465 blir till 475. Med helt nya Wille 475 kommer inte bara en ny snygg design, utan massor av tekniska lösningar för att ytterligare öka användarvänligheten hos den populäraste Wille modellen. 

-Maskinen har kvar många av de goda egenskaper man förknippar med Wille redskapsbärare plus en massa förbättringar som tillkommit för att möte kundens nya utmaningar, förklarar Martin Svensson på Bengt Bergs Maskinservice AB, endel av Willegruppen AB.


Storlek
Wille 475 landar storleksmässigt precis i mitten av Willes utbud av redskapsbärare som också består av maskiner i 200, 300, 600 och 800-serien. Med en maskinvikt på 3550kg är det en kompakt maskin, men med en komfort och styrka som gör att den löser besvärliga uppgifter och klarar av långa arbetsdagar med bibehållen komfort.
-Det är fortfarande en Wille, med alla de egenskaper man förknippar med varumärket och som våra kunder kräver. Hytten sitter på framramen och är lågbyggd vilket både ger god framkomlighet och förenklar insteget samt att föraren hamnar nära redskapen. Att hytten sitter på framramen ger också en god viktfördelning med 46% av vikten framtill och 54% baktill. Detta möjliggör utrymme för redskap ovan motorhuv, exempelvis vattentankar, laketankar eller Lövsug med bibehållen stabilitet. Andra karaktäristiska egenskaper som Wille behåller är den breda infästningen av lastaren, både för att ge god sikt men också för att en sådan konstruktion blir mer vridstyv och hållbar. Likt föregångarrna är även denna Wille modell utrustad med axlar istället för hjulmotorer vilket bidrar ytterligare till att skapa en stabil och komfortabel maskin. Sedan är det ju en Wille, självklart finns det massor av hydraulik, hela 130liter/minut, med en mängd olika inställningsmöjligheter och därmed möjlighet att utföra olika uppgifter berättar Martin Svensson.


Ny hytt och ny motor
Tack vare de böjda fram- och bakrutorna, dörren av glas och instrumentpanelen med låg bygghöjd, är sikten från panoramahytten ännu bättre än hos föregångaren. Glasdörren är försedd med skjutbart fönster och det finns extra LED-bakljus i det övre hörnet på hytten. Ljudnivån i hytten är lägre än tidigare och knappar och reglage är rätt placerade med tanke på ergonomi. 

Wille 475 är försedd med en Kohler-dieselmotor på 55 kW med partikelfilter som uppfyller kraven enligt utsläppsklassen Steg 5. Såsom i andra Wille-modellerna, kan man också på modellen 475 använda HVO100 biodiesel som bränsle. Motorn är kopplad till en elektriskt styrd växellåda från Danfoss. Den nya tekniken gör det möjligt att bättre utnyttja motorns ideala funktionsområde, vilket bidrar till högre effektivitet och lägre bränsleförbrukning. Som en ny egenskap kan föraren nu välja bland de fyra körlägena för att optimera rätt egenskaper vid rätt jobb. 

Wille har lagt mycket energi på att skapa en ännu bättre förarmiljö, inte minst i samband med transporter. 475: an går att köra i 40km/h, men numera har den också en väldigt finurlig farthållare som funkar ungefär som på en personbil. Man aktiverar den genom en knapp på armstödet, och sedan går den att justera med ett intervall på 1km/h. Om man behöver sakta ned för ett hinder kan man trycka ner inchpedalen, och när pedalen släpps upp igen återgår den automatiskt till den valda hastigheten. Farthållaren avaktiveras med hjälp av ett lätt tryck på bromsen precis som på en bil. 

Parkeringsbromsen aktiveras automatiskt när körriktningsreglaget förs i neutralläget. En av de viktiga nya tekniska innovationerna är den elektriskt styrda lastarventilen. Med den kan föraren styra såväl lyft- och sänkhastigheten som accelerationen. Motsvarande inställningar är också möjliga för tilten av skopan.

I standardutrustningen ingår motor- och cylinderhydraulik framåt och bakåt, en backningssummer som kan kopplas till och från, programmerbar automatisk fjädring av lastaren, påminnelse om servicen och en ratt som kan lyftas och sänkas och justeras i djupled. Utbudet av tilläggsutrustning för Wille 475 är brett. Som nyheterna kan t.ex. nämnas: startspärr, LED-varningslampor integrerade i hyttens övre paneler och ett displaystyrt centralsmörjningssystem samt beredskap för montering av skylift

Specifikationer

Motor

Kohler KDI 2504 TCR

Miljöklass

Steg 5

Effekt

55,4 kW / 74,3 hk

Lyftkapacitet till full höjd/i bottenläge

11,6 / 24,7 kN

Lyfthöjd

2800 mm

Max motorhydraulikflöde

0-80 + 50 l/min = totalt 130 l/min

Bredd

1640 mm

Längd

4370 mm

Höjd

2180 mm

Vikt

3550 kg

Transporthastighet

0-40 km/h